“Bolero”-14.07.

12srp

„Bolero“ je najpoznatije djelo francuskog skladatelja Maurice Ravela koje još uvijek plijeni svojom snagom i svježinom te se izvodi na svim pozornicama svijeta. Vrlo atraktivne plesne varijante napravili su gotovo svi koreografi i ansambli širom svijeta. Koreografiju i koncept za Zadarski plesni ansambl potpisuje Sanja Petrovski, osnivačica i dugogodišnja umjetnička voditeljica Ansambla.

U svojoj strukturi predstava je koncipirana od dva dijela gdje se u prvom nagovješćuju elementi i motivi predstave kao ritam i strukturirane sekvence koje se kasnije razrađuju u kompilaciji kolaža koreografskih situacija. Kroz komunikaciju s gledateljima, računajući na kolektivnu memoriju koja se oslanja na Ravelovo remek djelo, izgrađuje se scenski prostor tijelom i scenografijom. U drugom dijelu koji je posveta životnoj radosti i plesu, u maniri retro-varijante, u centru događanja na velikom crvenom stolu je plesačica, mlada Zadranka Patricia Gospić, koja kao dirigent drži ansambl pod kontrolom u neprekidnoj gradaciji. Bolero je nesumnjivo kao cjelina erotično djelo i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Izvedba Zadarskog plesnog ansambla temelji se na dualnosti: minimalizam mase plesača naspram raskoši plesnog izraza soliste, strogi ritam i disciplina naspram impresiji i bogatstvu glavne melodije.

– O veličini ovog velikog djela govori činjenica da svakih 10 minuta netko negdje u svijetu pusti “Bolero”. Obzirom da traje 17 minuta, to bi značilo da cijelo vrijeme svira na nekom dijelu planete. – istaknula je Natali Perić.

  • U petak, 14.07.’23. posjetite nas na trgu Rudina u 21:30h te se uvjerite sami zašto je ovo djelo toliko poznato.

Vidimo se!