EKO AKCIJA

14lis

Pri završetku uspješne sezone provodimo prve EKO akcije u Primoštenu  za čiste plaže  i čisto more

PRIMOŠTEN 23. listopada

Turistička zajednica Općine Primošten,Turistička zajednica Županije Šibensko – kninske i Ekološko ronilački klub Leut iz Blaca organizirao je ekološku akciju čišćenja podmorja netom prije Projekta „Divlji vezovi –neprijatelji podmorja 2022“.

Ovu nedjelju, 23. listopada ćemo u  Primoštenu osim ljubavi prema ronjenju i moru imati akciju očuvanja Jadranskog mora za nas i za sve nove generacije koje dolaze. 30 članova ronilačkog kluba Leut će se ukrcati na dva broda te odraditi Eko akciju čišćenja primoštenskog podmorja na mjestu privezišta plovila. Ovoj akciji će se pridružiti i zaposlenici Lučke ispostave u Primoštenu, ali i lokalno komunalno poduzeće Bucavac.

Kao vrlo popularna sportsko-rekreacijska grana turizma u Republici Hrvatskoj izdvaja se nautički turizam. Zbog sitno razvedene morske obale s mnogobrojnim prirodno zaštićenim uvalama, te ugodnog podneblja s povoljnom klimom i valovitošću mora, Hrvatska se u svijetu ističe kao top destinacija za nautički turizam. Najveći problem u Republici Hrvatskoj su „divlji vezovi na nedovoljno razvijenim i nerazvijenim otocima“, koji zbog svoje nerazvijenosti, samim tim i netaknute prirode, privlače nautičare i pustolove, a na taj način i postaju potencijalna mjesta za odlaganje otpada.

Načelnik Općine Primošten, Stipe Petrina je istaknuo da provedba ovakvih projekata ima mnogobrojne pozitivne učinke i da će nastojati provoditi sve aktivnosti što doprinose smanjenju ranjivosti naših prirodnih sustava.

Nakon BESTRAGA projekta, čiji nam je plan smanjiti onečišćenje na prekrasnim plažama želimo nastaviti i doprinositi očuvanju prirode, okoliša, razvoju svijesti građana i turista. Zahvaljujući Općini Primošten i Turističkoj zajednici Općine Primošten  što je prepoznala ove projekte te ih odlučila financirati i podržati njihove akcije jer doprinose unapređenju i poboljšanju kvalitete života u zajednici, ali i pozitivnoj turističkoj promociji Primoštena – kao ekološke i   osviještene destinacije. Plan nam je ostvariti niz vrijednih ciljeva:

  • Doprinos smanjenju količine sitnog otpada na 3 glavne plaže u Primoštenu
  • Zaštita građana (kupača) posebno djece od mogućih ozljeda ili neugodnosti uzrokovanih odbačenim sitnim predmetima.
  • Preventivno djelovanje u područjima riskantnim za pojavu požara (odlaganje opušaka u eko-bin posudicu).
  • Povećanje svijesti o ekološkom odnosu prema plažama i njihovom održivom razvoju.
  • Zaštita morskih organizama od ozljeda i uginuća
  • Podizanje ugleda JLS ali i Primoštena kao turističke destinacije u očima gostiju i građana
  • Podizanje kvalitete života i ugodnosti boravka na plažama u Primoštenu
  • Doprinos očuvanju prirode i okoliša
  • Doprinos razvijanju  inovativnih ideja za zaštitu okoliša i mora.
  • Poticanje volonterizma kod mladih