PRIMOŠTEN-Pobjednik 3. etape CRO Race-a

30ruj

PRVA POBJEDA JONASA VINGEGAARDA NAKON TOUR DE FRANCE-A

 

PRIMOŠTEN, 29. rujna 2022. – Pobjednik ovogodišnjeg Tour de France-a Danac Jonas Vingegaard, član momčadi Jumbo-Visma, pobjednik je treće etape biciklističke utrke CRO Race vožene od Sinja do Primoštena u dužini od 157 kilometara. Vingegaard je u posljednjim metrima iznimno strmog uspona prema Svetištu Gospe od Loreta uspio preteći Škota Oscara Onleya (Team DSM) koji je zauzeo drugo mjesto, dok je s dvije sekunde zaostatka ciljem treći prošao Slovenac Matej Mohorič (Bahrain-Victorious).

„Finiš je bio izrazito zahtjevan i morao sam gotovo čitavo vrijeme biti u sjedalu da ne bi gume proklizale. Nisam siguran da bih mogao ostvariti ukupnu pobjedu, još je puno etapa pred nama. Uvijek je lijepo ostvariti pobjedu na kraju sezone jer to daje dodatni poticaj za pripremu nove”, rekao je Vingegaard.

Nedugo nakon starta u Sinju na čelu utrke izdvojilo se sedam vozača, Hrvat Viktor Potočki (Ljubljana Gusto Santic), Bošnjak Vedad Karić (Meridiana Kamen Team), Britanac Mark Christian (Eolo-Kometa), Slovenac Tilen Finkšt (Adria Mobil Cycling Team), Poljak Tobiasz Pawlak (HRE Mazowsze Serce Polski), Talijan Manuele Tarozzi (Bardiani CSF Faizanè) i Švicarac Matthias Reutimann (Team Vorarlberg). Oni su imali najveću prednost od dvije i pol minute te su „pokupili“ bonifikacije na sva tri prolazna cilja tijekom etape.

U Splitu je prvi bio Pawlak ispred Finkšta i Tarozzija, a prilikom prvog prolaska kroz Primošten Karić ispred Pawlaka i Finkšta, dok u Šibeniku Reutimann ispred Tarozzija i Finkšta. No, glavni cilj Pawlaka i Potočkog, koji su ušli u bijeg u namjeri da osvoje bodove na brdskom cilju Dragi u borbi za zelenu majicu za najboljeg penjača, nije ostvaren. Oni i ostali bjegunci uhvaćeni su prije toga pa je bodove u borbi za najboljeg penjača osvojio Francuz Alexis Guerin (Team Vorarlberg) ispred Nizozemca Toma Wirtgena (Bingoal Pauwels Sauces WB) i Austrijanca Rainera Kepplingera (Hrinkow Advarics). Ipak, najatraktivniji dio etape uslijedio je u posljednjem kilometru kada je pred biciklistima bio vrlo strm uspon prema Gospi od Loreta, gdje se najbolje snašao Vingegaard i u svojoj prvoj utrci nakon Toura upisao novu pobjedu. Vodstvo u ukupnom redoslijedu zadržao je pobjednik prve dvije etape, Talijan Jonathan Milan (Bahrain-Victorious) sa sekundom ispred drugoplasiranog Vingegaarda i pet sekundi ispred trećeplasiranog Onlyja. Milan je ostao vodeći u redoslijedu za plavu majicu koja se dodjeljuje za vozača najboljeg po bodovima te bijelu majicu za najboljeg mladog vozača, dok je zelenu majicu za najboljeg penjača preuzeo Onley.

Bicikliste su na cilju  treće etape  u  Primoštenu dočekali načelnik Općine Primošten Stipe Petrina, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić i zamjenica župana Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac.

DCIM103MEDIADJI_0480.JPG

DCIM103MEDIADJI_0499.JPG